Samlet beskrivelse af kursets grundlag, mål og opbygning.




2. Kursets grundlag og mål

Kurset giver deltagerne et fagligt fundament for at undervise i det obligatoriske emne Uddannelse & Job gennem elevernes skoleforløb. Du får forudsætninger for at kunne planlægge, gennemføre og evaluere undervisning i Uddannelse & Job fra 0.- 9. klasse. Du får inspiration til arbejdsformer og aktiviteter, som du kan anvende i Uddannelse & Job-undervisningen knyttet til skolens fag eller i forbindelse med aktiviteter udenfor undervisning i fagene fra 0. til 9. klasse. Du får som deltager inspiration til, evt. i samarbejde med kollegaer eller medstuderende, at udvikle aktiviteter, som er meningsfulde for din elevgruppe og fag.

Kursets grundlag er viden om arbejdsliv, fritidsliv, arbejdsmarkedet, uddannelsesmuligheder, livsformer og levevilkår. Endvidere giver kurset viden om, hvordan lærere og andre voksne kan understøtte børn og unges karrierelæringsprocesser – i forståelsen af at bidrage til at børn og unge får indsigt i, erfaringer med og kommer til at reflektere over uddannelser, arbejde, forskellige liv at leve og sig selv i forhold hertil.

Deltagerne får forudsætninger for at understøtte, at eleverne får indsigt i og kommer til at reflektere over det omgivende samfund, forskellige levevilkår og livsformer, uddannelses-, arbejds- og fritidsliv, arbejdspladskultur og problemstillinger knyttet til arbejdsmiljø.

Deltagerne får et overblik over uddannelsessystemet og de erhvervs- og videreuddannelsesmuligheder, som elevernes ungdomsuddannelsesvalg åbner op for. Vi vil dog gerne betone vigtigheden af, at deltagerne samtidig får forudsætninger for at kunne lave aktiviteter i undervisningen, som giver anledning til, at man som lærer sammen med eleverne reflekterer over spørgsmål knyttet til uddannelse og arbejde uden, at man som lærer nødvendigvis har et fuldstændig overblik over eksempelvis uddannelsessystemet eller specifikke brancher. Deltagerne får inspiration til, hvordan de sammen med eleverne kan gå nysgerrigt til værks og være undersøgende.

Vi vil gerne gennem kurset give deltagerne en bevidsthed om normative udfordringer knyttet til uddannelses- og erhvervsvalg og give deltagerne en bevidsthed om egen normproducerende og –vedligeholdende rolle. Måske er det lettest at give indsigt i det, man selv kender?

I fagformålet for Uddannelse & Job er der lagt op til, at undervisningen i emnet skal udfordre elevernes uddannelsesvalg. Vi vil gerne betragte dette som en langvarig proces gennem skoleforløbet, hvor Uddannelse & Job bidrager til at give eleverne en bred indsigt i (forstået som erfaringsdannelse og refleksion) uddannelse og arbejde og sig selv og bl.a. nuancere deres prestigeforståelser omkring forskellige uddannelser og jobs.

I slutningen af folkeskolen skal eleverne vælge en ungdomsuddannelse. Undervisning i Uddannelse & Job giver eleverne grundlag for, at de kan gå ind i en vejledningsproces omkring dette førstkommende uddannelsesvalg. Forudsætningerne for, at eleverne kan gå ind i en vejledningsproces er, at de kontinuerligt gennem skoleforløbet har fået indsigt i, fået erfaringer med og reflekteret over uddannelse, arbejde, sammenhængen med øvrige liv og sig selv i forhold hertil.