Rammesætning i et horisontudvidelsesperspektiv

Vi sætter nu fokus på hvordan U&J-aktiviteter kan rammesættes med fokus på at understøtte at eleverne får bredere horisonter omkring uddannelse og arbejde og sammenhængen med den øvrige del af livet.

2. Ursulas fortælling - Et eksempel på oplevelse af mening i et horisontudvidelsesperspektiv

Vi har nu beskæftiget os med vigtigheden af at rammesætte aktiviteter i Uddannelse & Job i et horisontudvidelsesperspektiv (frem for et valgperspektiv) på måder, der giver mening for eleverne. Vi skal nu høre Ursulas fortælling som et eksempel på, at det kan opleves givende og meningsfuldt for elever at få udvidet deres horisonter, selvom det er knyttet til noget de ved, de ikke vil.

Ursula har i 8. klasse besluttet sig for, at hun vil på det almene gymnasium (stx) efter grundskolen. Ursula går nu i 10. klasse på en efterskole. Hun forstår sig selv om en ung, der er åben overfor og er i gang med at få en bredere og mere nuanceret forståelse af verden, end hun har fået qua det miljø, hun er vokset op i. Ursula vælger i brobygning i 10. klasse at besøge frisøruddannelsen. Hør her hvad hun fortæller (Skovhus, 2018, side 249-250).

  

Lydklip i tekst

Ursula er i 10. klasse på brobygningsbesøg på frisøruddannelsen. Jeg interviewer Ursula efter hendes besøg. Hun fortæller om besøget:

’Det var faktisk rigtig sjovt og spændende, fordi jeg har ikke rigtig tjekket før, at der findes en decideret frisøruddannelse. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg har bare tænkt, at jeg havde styr på det, jeg skulle have styr på for at vælge. Det var rimeligt imponerende, at gå rundt inde på frisøruddannelsen. At gå rundt inde i deres lokaler og frisørafdelingen. Det var meget spændende, fordi jeg ligesom aldrig rigtig havde tænkt, at der var en decideret uddannelse… Det gik egentlig op for mig, at der måske ligger noget i frisøruddannelsen. Jeg troede, det var nogen, der ikke rigtig ved, hvad de vil med deres liv-agtigt. Men det er det overhovedet ikke. Det er folk, der ligesom gerne vil det, og ikke fordi det lige var deres udvej, fordi det er faktisk svært at komme ind på den uddannelse. Så hvis man ikke er super engageret, så er det ikke det, man skal. Og det var anderledes, end jeg troede. De lærer faktisk meget mere, end jeg troede’.