Krav til faget på din uddannelse
Kompetencemål: Den studerende kan begrunde, planlægge, gennemføre og evaluere sundhedsfremmende undervisning i det obligatoriske emne Sundheds-, seksualundervisning og familiekundskab.
Færdighedsmål: Den studerende kan:
- Anvende et positivt, bredt og åbent sundhedsbegreb til fremme af elevers sundhedsmæssige handlekompetence i undervisning om sundhed.
- Planlægge, gennemføre og evaluere undervisning og lede diskussioner vedrørende sundhed og seksualitet med respekt for elevers forforståelse, mangfoldighed, rettigheder, personlige grænser, følelser og forskellige værdier.
- Tilpasse sundhedsundervisning til konkrete elevgruppers forudsætninger, behov og alder vedrørende livsstils- og levevilkårs indflydelse på seksualitet, kost, rygning, alkohol og motion.
- Planlægge, gennemføre og evaluere sundhedsundervisning i tværfaglige sammenhænge hvor også samarbejde med ressourcepersoner kan indgå.
- Planlægge, gennemføre og evaluere en differentieret undervisning, der tager hensyn til udviklingsmæssige udfordringer i forskellige aldersgrupper.
- Tilrettelægge sundhedsfremmende undervisning med henblik på elevers anerkendelse af mangfoldighed i forhold til kønsroller, kropsidealer, og seksualitet, samt betydning af livsstil og levevilkår.
Vidensmål: Den studerende har viden om:
- Sundhedsfremmende undervisning med henblik på udvikling af elevers sundhedsmæssige handlekompetence.
- Undervisning i familie- og samlivsformer, herunder etiske forhold vedrørende elevers forforståelse, mangfoldighed, rettigheder, personlige grænser, følelser og forskellige værdier.
- Livsstil og levevilkårs indflydelse på seksualitet, kost, rygning, alkohol og motion.
- Tværfaglighed i folkeskolens undervisning samt brug af ressourcepersoner.
- Udvikling fra barn til voksen samt fysiske og psykiske forandringer i puberteten og
- Identitetsdannelse, herunder seksuel orientering, kønsroller samt elevers udvikling af forståelse af mangfoldighed vedrørende køn, krop og seksualitet samt betydning af livsstil og levevilkår.
(Retsinformation, 2015, Bilag 5)