Læs mere om kostens indhold af næringsstoffer, mineraler og vitaminer

En sund livsstil er virkelig noget som interesserer danskere i dag. De fleste forbinder en sund livsstil med at spise varieret og at man får rørt sig i dagligdagen. Altså kost og motion. På sociale medier møder vi mange, billeder hvor træning og lækre indbydende retter indgår - det er netop en del af manges identitet og selvfremstilling at vise den side af livet.

De traditionelle medier som TV2, DR og aviser som fx Ekstra bladet og Politiken er derfor også fyldt med information om kost og sundhed. Ligesom de sociale medier bugner af information om kostråd, slankekure og kosttilskud. Men hvad vil det egentlig sige at spise sundt? I forhold til kropsidealer kan man disciplinere sin krop gennem kosten og der er mange eksempler på, at fejlforståelser omkring kost kan føre til en usund levevis. Det er derfor vigtigt, at eleven har viden om kost samt kostens indhold og sammensætning af såvel næringsstoffer, mineraler og vitaminer, så de er i stand til at navigere i dette kaotiske hav af informationer.

I et bredt og positivt sundhedsperspektiv har kosten både indflydelse på vores fysiske såvel som vores mentale sundhed. Det kan udfoldes på følgende måde: Kroppen har brug for forskellige vitaminer, mineraler og næringsstoffer for at kunne fungere optimalt. Disse tilføres gennem kosten og påvirker vores fysiske sundhed. Den mentale sundhed ligger bl.a. i  nydelsen og samværet omkring et måltid, men også i at man har et nuanceret forhold til mad.

Kost er desuden en vigtig parameter i menneskers livsstil. Spiser vi fx færdiglavede retter eller prioriterer vi at lave maden fra bunden?  Har vi inkorporeret motion i vores dagligdag, så det bliver mindre betydningsfuldt hvor store mængder der spises? Endelig har mennesker forskellige levevilkår og økonomiske ressourcer som også kan få betydning for, i hvor høj grad vi baserer vores kost udelukkende på sunde og nærende fødevarer. Som lærer skal du kunne navigere i dette komplekse landskab og samtidig have elevernes forskellige forudsætninger i forhold til kost for øje.  I nogle hjem er der eksempelvis en forståelse af sund kost på én måde, i andre en helt anden. Dette forhold bliver bl.a afspejlet i tv-udsendelser på tv2 som “Min sindssyge sunde familie”: Tre familier viste deres sindssygt sunde liv på tv - sådan går det i dag (artikel).

Lærere skal inkludere alle og for at lette dit arbejde kan/bør dit udgangspunkt være de officielle kostråd, som sundhedsmyndighederne anbefaler. De officielle anbefalinger til en varieret kost er baseret på mange års forskning i området. De fokuserer dog udelukkende på den fysiske sundhed - altså hvad kroppen rent fysiologisk har behov for, når den skal fungere optimalt.